Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

HERBATA CZARNA, PUERH
Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszą się za pomocą gorącego powietrza. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony a liście zmieniają barwę na miedziano-czerwony. W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie, gdzie różne gatunki liści są oddzielana od siebie. Rozróżniamy herbaty liściaste (np. FTGFOPI), łamane (np. BOP) lub Fannings (Fngs.), które są najmniejszymi fragmentami i są wykorzystywane do produkcji torebek.


PRZYGOTOWANIE: W zależności od tego, z którego regionu herbata pochodzi, każda różni się intensywnością smaku i tym samym wymaga indywidualnego przygotowania. Zasadniczo, wszystkie czarne herbaty są parzone z wrzącą wodą. Herbata Darjeeling powinna być parzona przez maksymalnie 3 minuty, z drugiej strony mocne herbaty z Assamu do 5 minut.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe