Parzenie herbaty - podręczna ściągawka

Parzenie herbaty - szybka ściągawka

Jak parzyć różne rodzaje herbaty, zieloną, czarną, czerwoną lub WuLong?

Każdy rodzaj herbaty wymaga poznania kliku podstawowych faktów aby wiedzieć jak i w czym parzyć herbatę. Poniższa skrócona ściąga parzenia herbaty pomoże Ci wydobyć z Twojej herbaty to co najlepsze.

Zielona herbata (绿茶)

parzenie zielonej herbaty

Do parzenia zielonej herbaty używaj wody w temperaturze  80-85 stopni.  Ponieważ zielona herbata jest stosunkowo delikatna nie należy jej zalewać wrzątkiem.  Czas parzenia to 2-3 minuty.

Jeśli temperatura wody będzie zbyt wysoka lub czas parzenia zbyt długi, to znajdujące się w liściach herbaty związki fenoli i poli-fenoli (katechiny, teaflawiny, garbniki, flawonoidy) zostaną uszkodzone co spowoduje ze nie tylko kolor herbaty ulegnie zżółknieniu ale również ulotni się prawdziwy zapach herbaty. Do parzenia herbaty najlepiej używać naczyń ceramicznych lub szklanych. Najlepiej przy pierwszym parzeniu zalać naczynie ¼ wody i wypłukać liście (ok 20 sek.), następnie wodę wylać i pić dopiero od drugiego parzenia. Zwykle parząc zieloną herbatę nie używamy pokrywek, parząc herbatę pod przykryciem może sprawdzić, że kolor stanie się żółtawy.

Herbata WuLong (oolong, 乌龙)

parzenie herbaty WuLong

Herbata wielokrotnego parzenia gorącą wodą.  Popularne gatunki to Tieguanyin , DahongPao itp.  Do parzenia herbaty Wulong najlepiej używać specjalnych czarek i czajniczków ceramicznych.  Należy zalewać zagotowaną wodą o temperaturze 100stopni.  Po zalaniu liści czajniczek przykryć wieczkiem. Herbatę z pierwszego parzenia należy wylać, wylewając można polewać czarki aby je zwilżyć i lekko ogrzać. Następnie ponownie zalać liście herbaty gotującą się wodą. Herbate WuLong można zalewać wielokrotnie, dobrej jakości herbata może być zalewana 7-8 razy. Czas parzenia zwiększać w miarę częstotliwości zalewania (2-5 minut). 

Czarna herbata (黑茶)

parzenie czarnej herbaty

Najpierw przepłukać, potem parzyć.  Czarna herbata (np. Puer) należy do grupy herbat których smak i aromat jest lepszy im dłużej są przechowywane (jak wino). Do parzenia herbaty najlepsze są zestawy Gong Fu, herbatę puer należy zalewać wrzątkiem , pierwsze parzenie to tylko płukanie liści, więc wylewamy wywar z pierwszego zalania. Nie tylko pomoże to na usuniecie ewentualnych zanieczyszczeń w herbacie ale również wydobędzie prawdziwy smak i aromat przy kolejnych parzeniach. Należy parzyć pod przykryciem.

Czerwona herbata (红茶)

parzenie czerwonej herbaty

Sparzyć na czynie , potem parzyć herbatę.  Czerwoną herbatę parzymy wodą zaraz po zagotowaniu. Czas parzenia to 3-5 minut, dobrej jakości czerwoną herbatę (np. Gong Fu HongTiao) można zalewać 3-4 razy. Słabsze gatunki (jak np. HongSui) 1-2 razy. Do parzenia czerwonej herbaty najlepiej używać szklanych naczyń lub zestawów Gong Fu, pozwoli to na obserwowanie jak kurczą i rozkładają się liście herbaty.  Parzymy herbatę wlewając trochę gorącej wody, następnie dodajemy 3-5 g herbaty, zakrywamy, po chwili wodę wylewamy i zalewamy ponownie, tym razem już do picia.

Dobrej jakosci czerwona herbata

 Wspaniała GongFu HongCha (功夫红茶)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe